Подизање засада леске: Избор и набавка садница

Избор и набавка садница леске

Један од услова успешне производње леске је квалитетан садни материјал!

Саднице калемљене леске или добро однеговане изданке треба набављати од регистрованих произвођача-расадничара, чија се производња налази под сталном стручном и здравственом контролом надлежних пољопривредних стручних служби и инспекцијских органа.

Грешке направљене при избору садница могу негативно да се одразе на растење, развитак и плодоношење леске.

За садњу треба користити искључиво добро развијене двогодишње саднице изданачког порекла или окалемљене саднице на мечјој лесци. Ове саднице треба да имају добро развијен коренов систем са скелетним жилама и најмање један летораст израстао из окалемљеног пупољка или из корена ожиљеног изданка.



Како транспортовати и чувати саднице леске

Набављене саднице треба безбедно транспортовати до места садње, како би се избегла било каква оштећења. Коренов систем при транспорту мора да се заштити и упакује у пластичне кесе или џакове.

Код дужег транспорта, пожељно је да се у кесе убаци влажна струготина у циљу одржавања влажности кореновог система и целе саднице. Саднице по могућству треба транспортовати у затвореним возилима или заштићеним приколицама. Ветар, мразеви и релативно високе температуре ваздуха у пролеће приликом транспорта угрожавају свежину и поспешују брже исушивање садница.

До момента садње, саднице се чувају у прикладним хладним и мрачним просторијама, уз обезбеђено влажење корена, најдуже један до два дана.

Уколико се саднице дуже чувају, неопходно је да се обави њихово трапљење, на исти начин како се то ради у расадницима или на продајним местима. Наиме, у дворишту или на окућници треба ископати шанац ширине и дубине око 40 цм у коме се слажу саднице и затрпавају земљом. Пре затрпавања растурају се отровни мамци за сузбијање глодара (мишеви) који могу да оштете коренов систем.

При трапљењу садница, неопходно је заливање и добро прекривање земљом, како не би дошло до измрзавања и исушивања кореновог система.

Добро ожиљене саднице изданачке леске



У зависности од удаљености места садње, транспортних средстава и расположиве радне снаге, саднице леске не би смеле да се излажу ветровима или сунцу више од једног сата.

Уколико се садња одвија споро, коренов систем садница треба на лицу места прекрити слојем влажне земље, како не би дошло до непотребног исушивања.

ИЗБОР СОРТИ ЗА ГАЈЕЊЕ

При избору сорти треба имати на уму да су најзначајнија својства: родност, бујност, облик плода, рандман језгре, одвајање купуле, величина плода и отпорност на ниске температуре и толерантност према паразитима и штеточинама.

Детаљно о сертименту и водећим сортама леске можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор Др. Раде Милетић. Више информација и извод из садржаја књиге Леска можете наћи на овом линку.

Припрема земљишта пре садње

Фина припрема риголованог земљишта обавља се машинама за површинску обраду (тањираче, равњачи, ротофрезери, култиватори).

Треба нагласити да се ова операција обавља по сувом времену, када је земљиште добро просушено, како се површински слој не би превише сабијао. Уколико је због раније дубоке обраде, земљиште добро поравнано, а корови нису почели да ничу, ова операција може да се избегне.

Време садње

Најповољније време за садњу леске је током јесени или рано у пролеће.

Јесења садња има низ предности у односу на пролећну, које се огледају у бољем укорењавању, већем пријему и вишем вегетативном порасту садница у првој години након садње. Увек треба инсистирати на садњи током новембра или децембра, с обзиром да леска рано почиње вегетацију. зимска садња по топлом и сувом времену, када земљиште није замрзнуто је такође мање повољна.

Треба напоменути да уколико се садња обави правилно, успех неће изостати и у каснијим роковима садње током марта.

Погледајте и претходне текстове о припреми земљишта за подизање засада леске и о размеравању и распореду засада леске.



Пратите нас




4 thoughts on “Подизање засада леске: Избор и набавка садница”

  1. Pingback: Садња леске – Раде Милетић

  2. Pingback: Подизање засада леске - 1. део - Раде Милетић

  3. Mnogo sam pogresio kupujuci sadnice od privatnih lics.Lesnik je u pitanju.Molim vas da mi date adresu gde i od koga da nabavim sadnice.Treba mi sadnica za 50 ari.

  4. Pingback: Подизање засада леске: Припрема земљишта - Раде Милетић

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *