Ћирилица | Latinica

Podizanje zasada leske: Izbor i nabavka sadnica

Izbor i nabavka sadnica leske

Jedan od uslova uspešne proizvodnje leske je kvalitetan sadni materijal!

Sadnice kalemljene leske ili dobro odnegovane izdanke treba nabavljati od registrovanih proizvođača-rasadničara, čija se proizvodnja nalazi pod stalnom stručnom i zdravstvenom kontrolom nadležnih poljoprivrednih stručnih službi i inspekcijskih organa.

Greške napravljene pri izboru sadnica mogu negativno da se odraze na rastenje, razvitak i plodonošenje leske.

Za sadnju treba koristiti isključivo dobro razvijene dvogodišnje sadnice izdanačkog porekla ili okalemljene sadnice na mečjoj lesci. Ove sadnice treba da imaju dobro razvijen korenov sistem sa skeletnim žilama i najmanje jedan letorast izrastao iz okalemljenog pupoljka ili iz korena ožiljenog izdanka.

Kako transportovati i čuvati sadnice leske

Nabavljene sadnice treba bezbedno transportovati do mesta sadnje, kako bi se izbegla bilo kakva oštećenja. Korenov sistem pri transportu mora da se zaštiti i upakuje u plastične kese ili džakove.

Kod dužeg transporta, poželjno je da se u kese ubaci vlažna strugotina u cilju održavanja vlažnosti korenovog sistema i cele sadnice. Sadnice po mogućstvu treba transportovati u zatvorenim vozilima ili zaštićenim prikolicama. Vetar, mrazevi i relativno visoke temperature vazduha u proleće prilikom transporta ugrožavaju svežinu i pospešuju brže isušivanje sadnica.

Do momenta sadnje, sadnice se čuvaju u prikladnim hladnim i mračnim prostorijama, uz obezbeđeno vlaženje korena, najduže jedan do dva dana.

Ukoliko se sadnice duže čuvaju, neophodno je da se obavi njihovo trapljenje, na isti način kako se to radi u rasadnicima ili na prodajnim mestima. Naime, u dvorištu ili na okućnici treba iskopati šanac širine i dubine oko 40 cm u kome se slažu sadnice i zatrpavaju zemljom. Pre zatrpavanja rasturaju se otrovni mamci za suzbijanje glodara (miševi) koji mogu da oštete korenov sistem.

Pri trapljenju sadnica, neophodno je zalivanje i dobro prekrivanje zemljom, kako ne bi došlo do izmrzavanja i isušivanja korenovog sistema.

   

 Dobro ožiljene sadnice izdanačke leske

U zavisnosti od udaljenosti mesta sadnje, transportnih sredstava i raspoložive radne snage, sadnice leske ne bi smele da se izlažu vetrovima ili suncu više od jednog sata.

Ukoliko se sadnja odvija sporo, korenov sistem sadnica treba na licu mesta prekriti slojem vlažne zemlje, kako ne bi došlo do nepotrebnog isušivanja.

IZBOR SORTI ZA GAJENJE

Pri izboru sorti treba imati na umu da su najznačajnija svojstva: rodnost, bujnost, oblik ploda, randman jezgre, odvajanje kupule, veličina ploda i otpornost na niske temperature i tolerantnost prema parazitima i štetočinama.

Detaljno o sertimentu i vodećim sortama leske možete naći u knjizi LESKA, autor Dr. Rade Miletić. Više informacija i izvod iz sadržaja knjige Leska možete naći na ovom linku.

Priprema zemljišta pre sadnje

Fina priprema rigolovanog zemljišta obavlja se mašinama za površinsku obradu (tanjirače, ravnjači, rotofrezeri, kultivatori).

Treba naglasiti da se ova operacija obavlja po suvom vremenu, kada je zemljište dobro prosušeno, kako se površinski sloj ne bi previše sabijao. Ukoliko je zbog ranije duboke obrade, zemljište dobro poravnano, a korovi nisu počeli da niču, ova operacija može da se izbegne.

Vreme sadnje

Najpovoljnije vreme za sadnju leske je tokom jeseni ili rano u proleće.

Jesenja sadnja ima niz prednosti u odnosu na prolećnu, koje se ogledaju u boljem ukorenjavanju, većem prijemu i višem vegetativnom porastu sadnica u prvoj godini nakon sadnje. Uvek treba insistirati na sadnji tokom novembra ili decembra, s obzirom da leska rano počinje vegetaciju. zimska sadnja po toplom i suvom vremenu, kada zemljište nije zamrznuto je takođe manje povoljna.

Treba napomenuti da ukoliko se sadnja obavi pravilno, uspeh neće izostati i u kasnijim rokovima sadnje tokom marta.

Pogledajte i prethodne tekstove o pripremi zemljišta za podizanje zasada leske i o razmeravanju i rasporedu zasada leske.Pratite nas

4 mišljenja na „Podizanje zasada leske: Izbor i nabavka sadnica

  1. Mnogo sam pogresio kupujuci sadnice od privatnih lics.Lesnik je u pitanju.Molim vas da mi date adresu gde i od koga da nabavim sadnice.Treba mi sadnica za 50 ari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *