Ћирилица | Latinica

KALEMLJENI LEŠNIK: Od sejanca mečje do zasada kalemljene leske

Od sejanca mečje, do zasada kalemljene leske

Verovatno da je prvo kalemljenje nastalo spontano u prirodi priljubljivanjem grana sa dva susedna stabla srodnih vrsta. Kasnije je tu „veštinu“ naučio i čovek i pretvorio je u jedan od glavnih načina razmnožavanja voćaka. Kalemljenje voćaka pominje se još u starim zapisima Rimljana i Grka, pa se može pretpostaviti da je njegova istorija toliko stara koliko i voćarstvo.

Svrha kalemljenja u voćarstvu je da se osobine željene plemenite sorte putem plemke verno prenesu na novu voćku − kalem.

Na taj način, nova voćka će zadržati sve najvažnije osobine roditeljske sorte, iako joj koren, a često i deo debla, potiče od druge sorte ili čak voćne vrste. Izborom različitih vrsta podloga moguće je poboljšati sposobnost prilagođavanja određene sorte klimatskim i zemljišnim uslovima i modifikovati razne druge osobine sorte, kao što su bujnost, brzina stupanja na rod itd.

Leska se isključivo kalemi na sejancu mečje leske

Mečja leska ne razvija izdanke, što omogućava da se formira voćka u vidu stablašice, kao i kod ostalih drvenastih vrsta.

Svoje dugogidišnje iskustvo u kalemljenju leske podelio je sa nama Dragan Đorić, vlasnik rasadnika Primus koji je specijalizovan za proizvodnju sadnica kalemljenog lešnika:

„Prilikom donošenja bitnih odluka pre formiranja plantaže lešnika, najbitnije su informacije o prednostima kalemljenog lešnika.

Osnovna osobina kalemljeng lešnika je da koristi samo mečju lesku kao podlogu za kalemljenje, koja je jedina vrsta lešnika koja nikada ne formira izdanke pored stabla. To znači da je kasnija eksploatacija plantaže stablašica lešnika mnogo uslovnija jer nema dodatnog posla oko uništavanja izdanaka kojih kod žbunaste forme ima mnogo.

Takođe samo stablo ne troši nepotrebno energiju na rast izdanaka već na formiranje krošnje i ploda. Kada se ispoštuje predloženi razmak sadnje među redovima, prolazak mehanizacije ne predstavlja problem između stabala koji imaju formu poput drugog voća.“

Podloga i kalem grančica

Uspešan proces kalemljenja i proizvodnja kvalitetnih sadnica usko je vezana sa obezbeđenjem odgovarajućih podloga i kalem grančica odabranih sorti.

Semenski materijal mečje leske za proizvodnju sejanaca sakuplja se od odabranih matičnih stabala, tokom avgusta kada kupule počinju da menjaju boju i prelaze iz zelene u braon. Laboratorijski se ispituje klijavost i vrši stratifikovanje ili setva na stalnom mestu. Najpovoljnije vreme za ovu operaciju je druga dekada oktobra.

Kalem grančice se proizvode na matičnim žbunovima odabranih sorti leske. Matični žbunovi za ovu namenu se ne đubre obilno i ne navodnjavaju često, kao bi se proizveli izdanci optimale debljine, pogodni za kalemljenje. Održavanje zemljišta i suzbijanje korova je redovna mera tokom vegetacije. Neophodna su i zaštitna prskanja u cilju suzbijanja bolesti i štetočina (pepelnica, grinje, lisne vaši).

Tokom zime, a najkasnije u februaru, kalem grančice se rezidbom odvajaju od matičnih žbunova. Rezidba se vrši pri osnovi, na 2 pupoljka.

Načini kalemljenja

Za kalemljenje leske, najčešće se koriste načini prostog i engleskog spajanja. Prilikom kalemljenja bira se i ujednačava debljina podloge i kalem grančice.

„Danas se u rasadnicima proizvode na industrijski način velike količine voćnih sadnica. Za takvu proizvodnju osnovna pretpostavka je poznavanje raznih načina kalemljenja i njihovog uticaja na kalem, a kasnije i na voćku i njen rodni potencijal. Za ovu proizvodnju veoma je značajno poznavanje raznih vrsta podloga i sorta i njihovog međusobnog ponašanja posle kalemljenja.“ – navodi Dragan. 

Prosto spajanje – primenjuje se kad su podloga i plemka iste ili približne debljine, a izvodi se tokom mirovanja voćaka. Oštrim kalemarskim nožem i na podlozi i na kalem grančici pravi se kosi rez, obično 3 cm dužine. Na kalem-grančici rez treba da je sa suprotne strane od najnižeg pupoljka. Podloga i plemka se posle sečenja spajaju i vezuju. Vezivanje se vrši elastičnom plastičnom trakom. Po izvršenom kalemljenju vršni presek kalem grančice i spojno mesto se premažu kalem voskom.

 

Englesko spajanje – obezbeđuje dobru dodirnu površinu kambijuma podloge i plemke. Osnovno je da se na podlozi i plemki naprave kosi rezovi, koji treba da budu približno iste dužine i površine. Na površini kosog reza plemke i podloge pravi se jezičak. Jezičci na podlozi i plemci se uklapaju. To omogućava veću dodirnu površinu kambijuma podloge i plemke i čvrstinu spojenog mesta. Po spajanju kalem komponente se vezuju elastičnim plastičnim trakama.

 

Nega kalemova

Nega kalemova sastoji se u uklanjanju pupoljaka i prevremenih grančica sa podloge, eleminisanju dvojnih letorasta sa kalem grančice, rasecanje plastičnih traka i nege tokom vegetacije. Tokom vegetacije u rastilu se sprovode sve mere nege od energičnog suzbijanja korova, ishrane, navodnjavanja i zaštitnih prskanja.

Osnovno je da se sa početkom vegetacije sa podloga uklanjaju razvijeni pupoljci i izrasle prevremene grančice. Na ovaj način se sva raspoloživa hrana usmerava ka letorastima koji se razvijaju iz pupoljaka kalem-grančice. U cilju suzbijanja izdanaka iz podloge i duplih letorasta na kalem grančici, kontrola se vrši tokom cele vegetacije.

Sečenje plastičnih traka se obavlja oštrim nožem ili skalpelom, sa suprotne strane od ostavljenog letorasta. Sečenje se obično obavlja krajem jula ili početkom avgusta, kako bi spojeno mesto dobro sraslo i zdrvenelo do kraja vegetacije.

Dragan je na osnovu svog iskustva, ali i uz konsultacije sa stručnjakom za prihranu bilja, sastavio predlog mera kojih se treba pridržavati pri i posle sadnje kako bi leska počela da rađa od trće i krenula sa punim rodom od šeste godine.

Predlog mera za pravilnu sadnju kalemljenog lešnika

1. Iskopanu rupu zaprašiti zemljišnim insekticidom dugog dejstva Force 1.5G, ili 0.5G!
2. Ne prekraćivati korenove žilice, sem ako nisu osušene!
3. Poželjno je makar par sati pre sadnje potopiti sadnice u rastvor Proplant 15ml + Fostonic 6g + Funomil 10g/10l vode.
4. Odmah nakon sadnje (poželjno novembar-decembar) zaliti sadnice rastvorom FITOFERT HUMISTART-a (30ml/10l vode).

Kompletan spisak možete naći na sajtu rasadnika.

 

Kalemljenje voćaka je zanat koji se mora raditi s ljubavlju i strpljenjem. To je koristan i interesantan posao koji se obavlja s ponosom i radošću, jer se kalemljenjem postiže oplemenjivanje voćaka.

„Ponosni smo na činjenicu da smo kroz godine rada usvojili mnogo bitnih detalja vezanih za uspešnu proizvodnju stablašica kalemljenih na mečju lesku. Za dobro odnegovane sadnice kalemljenog lešnika je potrebno dve do tri godine nege, navodnjavanja, prihrane…

Sadnja kelemljenog lešnika se itekako isplati. Ukoliko nemate vremena, znanja ili strpljenja da uložite u kalemljenje sadnica, naručite sertifikovane sadnice kalemljenog lešnika čije ćete plodove vi i vaši potomci eksploatisati ceo jedan VEK.“

Podeli članak


Pratite nas


3 mišljenja na „KALEMLJENI LEŠNIK: Od sejanca mečje do zasada kalemljene leske

  1. na jesen sadim TondaGentile Romana.Koje sorte da uzmem kao oprasivace?Sadim kod Brusa selo Budilovina na 500-600 metara nad.visine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *