Ћирилица | Latinica

Muški (praškasti) i ženski (tučkasti) cvetovi leske

Muški i ženski cvetovi leske

Leska je monoična voćka sa razdvojenim muškim i ženskim cvetovima koji se nalaze na istim grančicama.

Muški cvetovi

Muški (praškasti) cvetovi leske

Muški cvetovi se razvijaju na grančicama koje su se formirale u protekloj vegetaciji. Rese se u potpunosti formiraju krajem juna ili početkom jula. U period zimskog mirovanja ulaze potpuno formirane. Sposobne su za cvetanje već polovinom decembra.

Rese su grupisane u vidu vretena od dve do tri zajedno, a kod pojedinih sorti može ih biti osam do deset. Rese imaju cilindričan oblik.

U fazi oprašivanja rese su dugačke od 10 cm do 12 cm, a mogu da budu i od 15 do 20 cm. U svakoj resi nalazi se preko 360 pojedinačnih muških cvetova koji emituju polen za oprašivanje. Muški cvetovi se nalaze u pupoljcima (glomerule) koji su slični vegetativnim pupoljcima. Grupisani su u cvasti (kratak klas) u kome se nalazi od 4 do 8 pojedinačnih cvetova.

Ženski cvetovi

Ženski (tučkasti) cvet leske

Ženski cvetovi, sastoje se od dva crvena žiga srasla u osnovi i jednog tučka.

Tučak se sastoji od dva oplodna listića. Diferenciraju se u junu i julu. Tokom avgusta, imaju diferencirane sve delove osim plodnika.

Plodnik se razvija naredne godine, najčešće u maju, pod stimulativnim dejstvom hormona iz polena. Po ovoj specifičnoj osobini, leska se razlikuje od ostalih vrsta voćaka. Na početku cvetanja na pupoljku se pojavljuju tučkovi crvene boje u vidu bradavičastih izraštaja koji su pogodni za prihvatanje polena.

Cvetanje  leske

U agroekološkim uslovima Srbije, leska je vrsta voća koja prva cveta.

U zavisnosti od sorte, ali i od vremenskih uslova (temperature, padavine), leska cveta krajem januara, tokom februara ili početkom marta. Ukoliko su jesen, zima i proleće topliji, resanje se ubrzava. Pojedine sorte jedne godine cvetaju homogamno, a naredne protandrično.

Izražena suša ubrzava početak resanja i skraćuje njeno trajanje. U kontinentalnim uslovima, izraženije su razlike u vremenu resanja po godinama, nego među sortama.

Za početak cvetanja, potrebna je srednja dnevna temperatura od 12°C do 14°C. Ukoliko su temperature vazduha iznad 12°C, cvetanje počinje ranije i brže se završava. U tom slučaju resanje počinje ranije za 7 do 10 dana, a otvaranje ženskih cvetova za 15 do 18 dana.

Ukoliko dođe do pada temperatura, cvetanje traje duže, a pri drastičnom padu, cvetanje se zaustavlja.

Više o morfologiji leske, ali i o svim fazama gajenja i merama nege možete naći uknjizi LESKA, autor Dr. Rade Miletić.

Više informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *