Ћирилица | Latinica

Sadnja leske

Sadnja leske na pripremljenom zemljištu

Na dobro pripremljenom zemljištu otvaraju se jame dovoljno široke i duboke kako bi se u njima postavio korenov sistem sadnice.

Jame prečnika i dubine od 30 × 30 cm za izdanačke sadnice ili od 50 × 60 cm za sadnice na sejancu mečije leske mogu se otvarati ručno ašovom ili motornim burgijama.

Prilikom mašinskog otvaranja jama, pre sadnje leske treba da se proveri sabijenost zemljišta u jami. Ukoliko je zemljište jako vlažno ili ako se sadnja obavlja na težem ilovičastom zemljištu, burgija jače sabija zidove jama. Nastale zidove treba mehanički razbiti, kako bi se omogućio kasniji nesmetan rast korena van jame.

    

Uređaji za mašinsko otvaranje jama

Postupak sadnje leske  odvija se sledećim redosledom

Iskopana jama se popunjava sitnom površinskom zemljom u vidu humke, a u centru jame postavlja se korenov sistem. Tom prilikom treba voditi računa o pravcu i dubini sadnje.

Poželjno je da se kod sadnje koristi daska za sadnju, sa tri izreza, koja obezbeđuje određivanje pravca i dubine sadnje.

Po pravilu sadnica se sadi na istoj dubini na kojoj je rasla u rastilu. Dubina na kojoj se sadnice sade lako se određuje po boji kore. Deo sadnice koji je bio u zemlji drugačije je boje od nadzemnog dela.

Na lakšim, peskovitijim zemljištima ili na sveže rigolovanim

sadnica se sadi nešto dublje za 5 do 10 cm, zbog jačeg isušivanja i sleganja zemljišta.

Kad se odredi dubina sadnje, žile korena se ravnomerno raspoređuju i usmeravaju naniže pod kosim uglom, ka dnu jame. Preko njih se unosi sloj sitne i rastresite zemlje sa površine parcele u sloju od 10 do 15 cm. Po unošenju zemlje, sadnica se blago protrese kako bi se bolje popunio prostor oko žila. Nakon toga zemljište se nagazi i sabije. Poželjno je da se to radi gumenim čizmama ili obućom sa gumenim đonom, kako ne bi došlo da povređivanja žila. Sadnice obavezno treba zaliti bez obzira da li se radi o jesenjoj ili zimskoj sadnji.

Ukoliko se utvrdi da je zemljište previše suvo

u jamu se sipa oko 10 l vode. Vodom se istiskuje vazduh i uspostavlja bolji kontakt između zemljišta i korenovog sistema, čime se pospešuje njegova aktivnost.

Zalivanje je neophodna mera kod prolećne sadnje leske. Po zalivanju preostali deo jame se popunjava zemljom, zatim se unosi dobro zgoreli stajnjak (oko 10 kg) i kompleksna mineralna đubriva (oko 100 g).

Unesena organska ili mineralna đubriva ne smeju da dođu u kontakt sa žilama korenovog sistema.

Prilikom jesenje sadnje leske, sadnica se nagrće slojem zemlje u vidu humke i kod izdanačkih i kod kalemljenih sadnica, a u proleće humka se ruši i formira tanjirasto udubljenje u cilju sakupljanja vode.

Više o sadnji leske kao i o drugim fazama gajenja i merama nege možete naći u knjizi LESKA, autor: Dr. Rade Miletić.

Sve informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.

Sadnja na nepripremljenom zemljištu

Prilikom sadnje pojedinačnih voćaka, kao i kod sadnje na nepripremljenom zemljištu, otvaraju se veće jame.

Dubina i prečnik jame treba da iznosi od 60 do 70 cm, a za sadnice okalemljene na sejancu mečje leske 100 × 100 cm. Na ovakvim zemljištima jame za sadnju otvaraju se u jesen, bez obzira da li se planira prolećna ili jesenja sadnja.

Pri otvaranju jama za sadnju, prvi sloj dubine ašova se odvaja na jednu, a dublji sloj na drugu stranu. Površinskom zemljom se zatrpava korenov sistem sadnice, a dublji se rasplanira po površini zemljišta.

Tokom zime

iskopane jame se obezbeđuju vlagom, a zimski mrazevi utiču na popravku strukture zemljišta. Ukoliko se jame otvaraju motornim burgijama treba proveriti sabijenost zidova jama. U uslovima kada izostanu padavine (kiša, sneg), sadnju treba odložiti, dok zemljište ne bude optimalne vlažnosti.

Prilikom sadnje, na dno jame i oko korenovog sistema sadnica unosi se površinski sloj rastresitog zemljišta (oranični sloj), dok se ostalo rasplanira unaokolo, po površini. U jamu se unosi od 10 do 15 kg dobro zgorelog stajnjaka i oko 0,5 kg kompleksnog mineralnog đubriva sa većim sadržajem fosfora i kalijuma.

Đubriva ne smeju da dođu u dodir sa žilama korenovog sistema.Pratite nas

3 mišljenja na „Sadnja leske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *