Ћирилица | Latinica

Берба и чување лешника

Берба лешника

Берба плодова обавља се у време пуне зрелости. Најбољи показатељ зрелости је купула која у време бербе пожути и сасушује се. Тада плодови код већине сорти лако испадају из купуле.

Берба плодова треба да се обави благовремено. Прерано обрани плодови имају лошији укус и мањи рандман језгре. Уколико се закасни са бербом, приноси се смањују услед напада штеточина (инсекти, птице, глодари).

Рано опали плодови стајањем на земљи не губе на квалитету. Сви плодови са једне воћке не сазревају у исто време, па се берба обавља најчешће у два наврата. У зависности од сорте, плодови сазревају у августу или почетком септембра.

Плодови леске се најчешће беру тресењем.

Машине за бербу – отресање и сакупљање плодова

Најефикаснији начин је коришћење специјално конструисаних тресача које покреће трактор. Слабији учинак постиже се ручним отресањем или мануелном бербом плодова. Отресање мора да буде селективно од гране до гране.

Најнеповољнији начин бербе је отресање плодова помоћу пригодних дрвених штапова. На овај начин ломе се и оштећују гране, гранчице и лишће у круни. Зато овај начин бербе треба избегавати.

Ручна берба је спора и јако скупа. Примењује се у мањим засадима и на окућницама. Један радник за 8 сати сакупи око 20 кг плодова, што оптерећује укупне приходе за 15‒20%.

Сакупљање отресених плодова обавља се специјално конструисаним усисивачима. Да би њихов рад био ефикаснији, неопходно је да се пре бербе земљиште у засаду очисти од корова и благо поваља. Отрешени плодови се пре усисавања сакупљају специјалним четкама у редове, како би рад усисивача био ефикаснији. Коришћењем тресача и усисивача знатно се појефтињује берба.

Чување лешника

По сакупљању, плодови се одвајају од нечистоћа и суше.

Мање количине плодова могу да се суше у добро проветреним, промајним просторијама. Основно је да су плодови заштићени од директног сунца. Најбоље је да се изграде лесе на којима се полажу плодови у слојевима од 10 цм.

Плодови се првих дана неколико пута ручно мешају, а касније повремено. Приликом бербе плодови садрже 30% воде. Сушењем, влажност се своди на 8%.

Велике количине плодова суше се у сушарама. Температура ваздуха у сушари не сме да прелази 380Ц. На већим темпаратурама језгра леске брзо ужегне, па је неупотребљива. Брже осушени плодови имају лепшу боју.

Код сорти чији плодови теже или тешко испадају из купуле, подвргавају се сушењу на промајним местима уз повремено мешање како би се избегла појава плесни. Када се купула осуши, прикладним штаповима и ручним благим ударцима плодови се лако одвајају. Даље сушење врши се истим поступком као и у претходном случају.

Линија за дораду плодова (сушара, калибратор, крцкалица.)

 

Детаљно о интезивном гајењу леске можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.Пратите нас

Једно мишљење на „Берба и чување лешника

  1. I see you don’t monetize rademiletic.com, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month
    with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for more info
    simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *