Ћирилица | Latinica

Berba i čuvanje lešnika

Berba lešnika

Berba plodova obavlja se u vreme pune zrelosti. Najbolji pokazatelj zrelosti je kupula koja u vreme berbe požuti i sasušuje se. Tada plodovi kod većine sorti lako ispadaju iz kupule.

Berba plodova treba da se obavi blagovremeno. Prerano obrani plodovi imaju lošiji ukus i manji randman jezgre. Ukoliko se zakasni sa berbom, prinosi se smanjuju usled napada štetočina (insekti, ptice, glodari).

Rano opali plodovi stajanjem na zemlji ne gube na kvalitetu. Svi plodovi sa jedne voćke ne sazrevaju u isto vreme, pa se berba obavlja najčešće u dva navrata. U zavisnosti od sorte, plodovi sazrevaju u avgustu ili početkom septembra.

Plodovi leske se najčešće beru tresenjem.

Mašine za berbu – otresanje i sakupljanje plodova

Najefikasniji način je korišćenje specijalno konstruisanih tresača koje pokreće traktor. Slabiji učinak postiže se ručnim otresanjem ili manuelnom berbom plodova. Otresanje mora da bude selektivno od grane do grane.

Najnepovoljniji način berbe je otresanje plodova pomoću prigodnih drvenih štapova. Na ovaj način lome se i oštećuju grane, grančice i lišće u kruni. Zato ovaj način berbe treba izbegavati.

Ručna berba je spora i jako skupa. Primenjuje se u manjim zasadima i na okućnicama. Jedan radnik za 8 sati sakupi oko 20 kg plodova, što opterećuje ukupne prihode za 15‒20%.

Sakupljanje otresenih plodova obavlja se specijalno konstruisanim usisivačima. Da bi njihov rad bio efikasniji, neophodno je da se pre berbe zemljište u zasadu očisti od korova i blago povalja. Otrešeni plodovi se pre usisavanja sakupljaju specijalnim četkama u redove, kako bi rad usisivača bio efikasniji. Korišćenjem tresača i usisivača znatno se pojeftinjuje berba.

Čuvanje lešnika

Po sakupljanju, plodovi se odvajaju od nečistoća i suše.

Manje količine plodova mogu da se suše u dobro provetrenim, promajnim prostorijama. Osnovno je da su plodovi zaštićeni od direktnog sunca. Najbolje je da se izgrade lese na kojima se polažu plodovi u slojevima od 10 cm.

Plodovi se prvih dana nekoliko puta ručno mešaju, a kasnije povremeno. Prilikom berbe plodovi sadrže 30% vode. Sušenjem, vlažnost se svodi na 8%.

Velike količine plodova suše se u sušarama. Temperatura vazduha u sušari ne sme da prelazi 380C. Na većim temparaturama jezgra leske brzo užegne, pa je neupotrebljiva. Brže osušeni plodovi imaju lepšu boju.

Kod sorti čiji plodovi teže ili teško ispadaju iz kupule, podvrgavaju se sušenju na promajnim mestima uz povremeno mešanje kako bi se izbegla pojava plesni. Kada se kupula osuši, prikladnim štapovima i ručnim blagim udarcima plodovi se lako odvajaju. Dalje sušenje vrši se istim postupkom kao i u prethodnom slučaju.

Linija za doradu plodova (sušara, kalibrator, krckalica.)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *