Ћирилица | Latinica

Болести и штеточине леске: Пепелница и лескин рилаш

Болести леске

Пепелница леске је најчешће обољење леске

Симптоми ове болести леске (пепелнице) јављају се током лета. На наличју листа образује се пепељаста превлака. У почетку, превлака је слабо развијена и уочљива, а касније се шири и ствара компактну пепељасту масу. Током септембра, наличје листа пожути, касније потамни и опада. Паразит презимљава у опалом лишћу и наредне године се интензивно шири.

Симптоми пепелнице на лишћу леске

Пепелница пре свега напада листове. Чешће се јавља у медитеранском, топлијем подручју, него у континенталним условима гајења. Штете које настају опадањем лишћа утичу на фотосинтетску активност, чиме се воћка изнурује.

То се одражава на њен пораст и родност у наредној години.

Сузбијање се врши механички, сакупљањем и одстрањивањем зараженог лишћа или хемијским мерама применом фунгицида. Заштитна прскања се изводе фунгицидима на бази сумпора или системицима.

Прскања треба применити када се појаве симптоми пепелнице и понављати их у зависности од препарата на сваке две недеље.

Штеточине леске

Лескин рилаш

Лескин рилаш је штеточина распрострањена свуда где се гаји леска. Причињава велике штете. Може да нанесе штете од 25 до 70% у укупној производњи леске.

 Имаго лескиног рилаша и оштећења на лишћу

Има једну генерацију годишње. Презимљава у стадијуму ларве у земљишту на дубини од 10 до 20 цм. Када су температуре ваздуха више од 10 до 150C имага постају активна.

Допунски се хране лишћем, а после копулације имаго у јуну буши младе плодове и полаже јаја. У сваком плоду положи једно јаје. Једна женка у сезони оштети од 130 до 150 плодова. Испиљене ларве се хране језгром, док плод не опадне.

Крајем јула или током августа ларва излази из плода и завлачи се у земљиште где презимљава.Лескин рилаш у пролеће напада цветове и цветне дршке. Нагриза младо лишће и тек развијене ластаре, а у време формирања плодова, храни се језгром.

Нападнути и оштећени плодови су нормалне величине, али раније опадају.

Оштећења на плодовима и ларва лескиног рилаша

Више о болестима и штеточинама као и програм заштите леске можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.Пратите нас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *