Ћирилица | Latinica

Bolesti i štetočine leske: Pepelnica i leskin rilaš

Bolesti leske

Pepelnica leske je najčešće oboljenje leske

Simptomi ove bolesti leske (pepelnice) javljaju se tokom leta. Na naličju lista obrazuje se pepeljasta prevlaka. U početku, prevlaka je slabo razvijena i uočljiva, a kasnije se širi i stvara kompaktnu pepeljastu masu. Tokom septembra, naličje lista požuti, kasnije potamni i opada. Parazit prezimljava u opalom lišću i naredne godine se intenzivno širi.

Simptomi pepelnice na lišću leske

Pepelnica pre svega napada listove. Češće se javlja u mediteranskom, toplijem području, nego u kontinentalnim uslovima gajenja. Štete koje nastaju opadanjem lišća utiču na fotosintetsku aktivnost, čime se voćka iznuruje.

To se odražava na njen porast i rodnost u narednoj godini.

Suzbijanje se vrši mehanički, sakupljanjem i odstranjivanjem zaraženog lišća ili hemijskim merama primenom fungicida. Zaštitna prskanja se izvode fungicidima na bazi sumpora ili sistemicima.

Prskanja treba primeniti kada se pojave simptomi pepelnice i ponavljati ih u zavisnosti od preparata na svake dve nedelje.

Štetočine leske

Leskin rilaš

Leskin rilaš je štetočina rasprostranjena svuda gde se gaji leska. Pričinjava velike štete. Može da nanese štete od 25 do 70% u ukupnoj proizvodnji leske.

 Imago leskinog rilaša i oštećenja na lišću

Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u zemljištu na dubini od 10 do 20 cm. Kada su temperature vazduha više od 10 do 150C imaga postaju aktivna.

Dopunski se hrane lišćem, a posle kopulacije imago u junu buši mlade plodove i polaže jaja. U svakom plodu položi jedno jaje. Jedna ženka u sezoni ošteti od 130 do 150 plodova. Ispiljene larve se hrane jezgrom, dok plod ne opadne.

Krajem jula ili tokom avgusta larva izlazi iz ploda i zavlači se u zemljište gde prezimljava.Leskin rilaš u proleće napada cvetove i cvetne drške. Nagriza mlado lišće i tek razvijene lastare, a u vreme formiranja plodova, hrani se jezgrom.

Napadnuti i oštećeni plodovi su normalne veličine, ali ranije opadaju.

Oštećenja na plodovima i larva leskinog rilaša

Više o bolestima i štetočinama kao i program zaštite leske možete naći u knjizi  LESKA, autor Dr. Rade Miletić.

Više o bolestima i štetočinama kao i program zaštite leske možete naći u knjizi LESKA, autor: Dr. Rade Miletić.

Sve informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *