Ћирилица | Latinica

КАЛЕМЉЕНИ ЛЕШНИК: Од сејанца мечје до засада калемљене леске

Од сејанца мечје, до засада калемљене леске

Вероватно да је прво калемљење настало спонтано у природи приљубљивањем грана са два суседна стабла сродних врста. Касније је ту „вештину“ научио и човек и претворио је у један од главних начина размножавања воћака. Калемљење воћака помиње се још у старим записима Римљана и Грка, па се може претпоставити да је његова историја толико стара колико и воћарство.

Сврха калемљења у воћарству је да се особине жељене племените сорте путем племке верно пренесу на нову воћку − калем.

На тај начин, нова воћка ће задржати све најважније особине родитељске сорте, иако јој корен, а често и део дебла, потиче од друге сорте или чак воћне врсте. Избором различитих врста подлога могуће је побољшати способност прилагођавања одређене сорте климатским и земљишним условима и модификовати разне друге особине сорте, као што су бујност, брзина ступања на род итд.

Леска се искључиво калеми на сејанцу мечје леске

Мечја леска не развија изданке, што омогућава да се формира воћка у виду стаблашице, као и код осталих дрвенастих врста.

Своје дугогидишње искуство у калемљењу леске поделио је са нама Драган Ђорић, власник расадника Примус који је специјализован за производњу садница калемљеног лешника:

„Приликом доношења битних одлука пре формирања плантаже лешника, најбитније су информације о предностима калемљеног лешника.

Основна особина калемљенг лешника је да користи само мечју леску као подлогу за калемљење, која је једина врста лешника која никада не формира изданке поред стабла. То значи да је каснија експлоатација плантаже стаблашица лешника много условнија јер нема додатног посла око уништавања изданака којих код жбунасте форме има много.

Такође само стабло не троши непотребно енергију на раст изданака већ на формирање крошње и плода. Када се испоштује предложени размак садње међу редовима, пролазак механизације не представља проблем између стабала који имају форму попут другог воћа.“

Подлога и калем гранчица

Успешан процес калемљења и производња квалитетних садница уско је везана са обезбеђењем одговарајућих подлога и калем гранчица одабраних сорти.

Семенски материјал мечје леске за производњу сејанаца сакупља се од одабраних матичних стабала, током августа када купуле почињу да мењају боју и прелазе из зелене у браон. Лабораторијски се испитује клијавост и врши стратификовање или сетва на сталном месту. Најповољније време за ову операцију је друга декада октобра.

Калем гранчице се производе на матичним жбуновима одабраних сорти леске. Матични жбунови за ову намену се не ђубре обилно и не наводњавају често, као би се произвели изданци оптимале дебљине, погодни за калемљење. Одржавање земљишта и сузбијање корова је редовна мера током вегетације. Неопходна су и заштитна прскања у циљу сузбијања болести и штеточина (пепелница, гриње, лисне ваши).

Током зиме, а најкасније у фебруару, калем гранчице се резидбом одвајају од матичних жбунова. Резидба се врши при основи, на 2 пупољка.

Начини калемљења

За калемљење леске, најчешће се користе начини простог и енглеског спајања. Приликом калемљења бира се и уједначава дебљина подлоге и калем гранчице.

„Данас се у расадницима производе на индустријски начин велике количине воћних садница. За такву производњу основна претпоставка је познавање разних начина калемљења и њиховог утицаја на калем, а касније и на воћку и њен родни потенцијал. За ову производњу веома је значајно познавање разних врста подлога и сорта и њиховог међусобног понашања после калемљења.“ – наводи Драган. 

Просто спајање – примењује се кад су подлога и племка исте или приближне дебљине, а изводи се током мировања воћака. Оштрим калемарским ножем и на подлози и на калем гранчици прави се коси рез, обично 3 цм дужине. На калем-гранчици рез треба да је са супротне стране од најнижег пупољка. Подлога и племка се после сечења спајају и везују. Везивање се врши еластичном пластичном траком. По извршеном калемљењу вршни пресек калем гранчице и спојно место се премажу калем воском.

 

Енглеско спајање – обезбеђује добру додирну површину камбијума подлоге и племке. Основно је да се на подлози и племки направе коси резови, који треба да буду приближно исте дужине и површине. На површини косог реза племке и подлоге прави се језичак. Језичци на подлози и племци се уклапају. То омогућава већу додирну површину камбијума подлоге и племке и чврстину спојеног места. По спајању калем компоненте се везују еластичним пластичним тракама.

 

Нега калемова

Нега калемова састоји се у уклањању пупољака и превремених гранчица са подлоге, елеминисању двојних летораста са калем гранчице, расецање пластичних трака и неге током вегетације. Током вегетације у растилу се спроводе све мере неге од енергичног сузбијања корова, исхране, наводњавања и заштитних прскања.

Основно је да се са почетком вегетације са подлога уклањају развијени пупољци и израсле превремене гранчице. На овај начин се сва расположива храна усмерава ка леторастима који се развијају из пупољака калем-гранчице. У циљу сузбијања изданака из подлоге и дуплих летораста на калем гранчици, контрола се врши током целе вегетације.

Сечење пластичних трака се обавља оштрим ножем или скалпелом, са супротне стране од остављеног летораста. Сечење се обично обавља крајем јула или почетком августа, како би спојено место добро срасло и здрвенело до краја вегетације.

Драган је на основу свог искуства, али и уз консултације са стручњаком за прихрану биља, саставио предлог мера којих се треба придржавати при и после садње како би леска почела да рађа од трће и кренула са пуним родом од шесте године.

Предлог мера за правилну садњу калемљеног лешника

1. Ископану рупу запрашити земљишним инсектицидом дугог дејства Форце 1.5Г, или 0.5Г!
2. Не прекраћивати коренове жилице, сем ако нису осушене!
3. Пожељно је макар пар сати пре садње потопити саднице у раствор Проплант 15мл + Фостониц 6г + Фуномил 10г/10л воде.
4. Одмах након садње (пожељно новембар-децембар) залити саднице раствором ФИТОФЕРТ ХУМИСТАРТ-а (30мл/10л воде).

Комплетан списак можете наћи на сајту расадника.

 

Калемљење воћака је занат који се мора радити с љубављу и стрпљењем. То је користан и интересантан посао који се обавља с поносом и радошћу, јер се калемљењем постиже оплемењивање воћака.

Више о производњи садног материјала, калемљењу леске, садњи, технологији гајења и мерама неге можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.

Подели чланак


Пратите нас


3 мишљења на „КАЛЕМЉЕНИ ЛЕШНИК: Од сејанца мечје до засада калемљене леске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *