Ћирилица | Latinica

Leska u Srbiji

U Srbiji ne postoje statistički podaci o površinama, broju stabala, prinosima i proizvodnji leske.

Procenjuje se da domaća proizvodnja lešnika iznosi od 800 do 1000 t. Takva proizvodnja ne podmiruje ni 5-10% od godišnjih potreba konditorske industrije naše zemlje. U velikoj meri u Srbiji, preovlađuje uvoz nad izvozom. Za domaće tržište uvozi se od 90 do 95% od potrebnih količina. Troškovi uvoza plodova leske su između osam i devet miliona dolara godišnje.

Umerenokontinentalna klima naše zemlje obezbeđuje optimalne mogućnosti za uspešnu proizvodnju lešnika. Njeno lako razmnožavanje vegetativnim putem treba da doprinese podizanju novih, savremenih plantažnih zasada, na znatno većim površinama.

Sortiment leske je dosta raznolik.

Međutim, donedavno i pored postojanja sortnih listi, širile su se sorte slabijeg kvaliteta. Sa druge strane, rasadničari nisu u mogućnosti da ponude proizvođačima dovoljne količine kvalitetnog sadnog materijala sorti, koje su u skladu sa zahtevima svetskog tržišta.

Širenje leske u velikoj meri je stihijsko i neorganizovano sa nepoznanicama koje mogu da ugroze njeno uspešno gajenje. Leska se uglavnom gaji na okućnicama, gde daje odlične rezultate. Nisu retki slučajevi da se gaji i u kombinaciji sa kajsijom ili orahom.

Poslednjih godina raste interesovanje proizvođača za gajenjem leske. Na osnovu realizacije sadnog materijala u Srbiji se godišnje zasadi oko 100 do 120 ha. Usled nepovoljnih uslova u fazi pripreme zemljišta, nekvalitetnog sadnog materijala i neodgovarajuće tehnologije gajenja u uzgojnom periodu, najveći deo ovih površina se zapostavlja i ne dočeka period eksplotacije. Zato je neophodno da se istakne da je rodnost i povoljni ekonomski rezultati proizvodnje leske sa visokokvalitetnim plodovima višestruke upotrebne vrednosti uslovljeni sortimentom, ali i povoljnim agroekološkim uslovima uspevanja i odgovarajućim merama tehnologije gajenja.

Od velike je važnosti da se napomene da je leska zajedno sa orahom dugogodišnja investicija, najveća u voćarskoj proizvodnji, s obzirom na to da se pozitivni finansijski efekti obezbeđuju između sedme i desete godine od zasnivanja zasada. To je svakako jedan od važnijih razloga što se zaostaje u podizanju novih zasada i masovnijem gajenju leske u Srbiji.

Na području Republike Srbije postoje rejoni u kojima leska može uspešno da se gaji. Među njima su pretplaniska područja Stare planine, Kopaonika, Zlatibora, Pešterske visoravni, Vlasine i drugih područja.

U uslovima visoke tehnologije gajenja, leska može uspešno da se gaji i u ravničarskim područjima, u dolinama reka i potoka na celom području Srbije. Uslov je striktno poštovanje mera tehnologije gajenja koje uslovljavaju visoku rodnost i kvalitet plodova.Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *