Ћирилица | Latinica

Мушки (прашкасти) и женски (тучкасти) цветови леске

Мушки и женски цветови леске

Леска је моноична воћка са раздвојеним мушким и женским цветовима који се налазе на истим гранчицама.

Мушки цветови

Мушки (прашкасти) цветови леске

Мушки цветови се развијају на гранчицама које су се формирале у протеклој вегетацији. Ресе се у потпуности формирају крајем јуна или почетком јула. У период зимског мировања улазе потпуно формиране. Способне су за цветање већ половином децембра.

Ресе су груписане у виду вретена од две до три заједно, а код појединих сорти може их бити осам до десет. Ресе имају цилиндричан облик.

У фази опрашивања ресе су дугачке од 10 цм до 12 цм, а могу да буду и од 15 до 20 цм. У свакој реси налази се преко 360 појединачних мушких цветова који емитују полен за опрашивање. Мушки цветови се налазе у пупољцима (гломеруле) који су слични вегетативним пупољцима. Груписани су у цвасти (кратак клас) у коме се налази од 4 до 8 појединачних цветова.

Женски цветови

Женски (тучкасти) цвет леске

Женски цветови, састоје се од два црвена жига срасла у основи и једног тучка.

Тучак се састоји од два оплодна листића. Диференцирају се у јуну и јулу. Током августа, имају диференциране све делове осим плодника.

Плодник се развија наредне године, најчешће у мају, под стимулативним дејством хормона из полена. По овој специфичној особини, леска се разликује од осталих врста воћака. На почетку цветања на пупољку се појављују тучкови црвене боје у виду брадавичастих израштаја који су погодни за прихватање полена.

Цветање  леске

У агроеколошким условима Србије, леска је врста воћа која прва цвета.

У зависности од сорте, али и од временских услова (температуре, падавине), леска цвета крајем јануара, током фебруара или почетком марта. Уколико су јесен, зима и пролеће топлији, ресање се убрзава. Поједине сорте једне године цветају хомогамно, а наредне протандрично.

Изражена суша убрзава почетак ресања и скраћује њено трајање. У континенталним условима, израженије су разлике у времену ресања по годинама, него међу сортама.

За почетак цветања, потребна је средња дневна температура од 12°C до 14°C. Уколико су температуре ваздуха изнад 12°C, цветање почиње раније и брже се завршава. У том случају ресање почиње раније за 7 до 10 дана, а отварање женских цветова за 15 до 18 дана.

Уколико дође до пада температура, цветање траје дуже, а при драстичном паду, цветање се зауставља.

Више о морфологији леске, али и о свим фазама гајења и мерама неге можете наћи укњизи ЛЕСКА, аутор Др. Раде Милетић.

Више информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.Пратите нас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *