Ћирилица | Latinica

Агротехничке мере: Наводњавање

Наводњавање леске

Наводњавање леске је неопходна агротехничка мера коју треба спроводити приликом садње и у првим годинама гајења. У критичним, сушним периодима током вегетације, младе воћке треба обавезно наводњавати. На тај начин, обезбеђује се њихово нормално укорењавање и вегетативни пораст.

То је јако важан моменат, с обзиром да је коренов систем жбунастих форми релативно плитак. У периоду експлоатације леске наводњавање је пожељна и неопходна мера неге. Посебно је важно да се спроводи у периоду пораста вегетативне масе, у фази пораста плода, формирања и лигнификације љуске и пораста језгре.

Количине воде за наводњавање леске

Време и количине воде за наводњавање зависе од агроеколошких услова у години гајења. Наводњавање током јуна утиче на бољи пораст и крупноћу плодова, а током августа на масу језгре.

У родним засадима наводњавање се обавља од маја до средине августа. Просечно треба да се равномерно распореди на ове месеце око 100 л/ха воде.

Наводњавањем се приноси леске повећавају за око 50%.

Услед недостатка воде може доћи до опадања плодова и смањења приноса до 60%.

Норме и време наводњавања леске су различите у зависности од услова и локалитета гајења. Од климатских прилика зависи природни прилив воде у земљишту и интензитет транспирације. Различите температуре ваздуха и земљишта, учесталост и јачине ветрова, имају велики утицаја на испаравање воде. Правовременом обрадом земљишта, сузбијају се корови који су велики потрошачи воде. Истовремено се затварају пукотине и разбија покорица, чиме се спречава непотребно одавање воде из земљишта.

У време највеће потрошње воде, од цветања до завршетка интензивног пораста плодова, влажност земљишта треба одржавати у границама од 70 до 80% пољског водног капацитета, а пре и после од 60 до 70%.

Тензиометри - инструменти за мерење влажности земљишта

Тензиометри – инструменти за мерење влажности земљишта

Начини наводњавања леске

Леска се може наводњавати на више начина: натапањем у чиније око стабла, у бразде дуж редова, вештачком кишом и системом капања (кап по кап) или микрораспрскивачима.

Систем наводњавања леске: кап по кап и орошавање

Систем наводњавања кап по кап и орошавање

Због лакше бербе и прикупљања плодова треба избегавати наводњавање у бразде. Неповољано је и наводњавање вештачком кишом (орошавање), јер се стварају јако повољни услови за ширење паразита (болести) леске.

Систем „кап по кап“

Наводњавање леске најповољније је обављати системом кап по кап. Овај начин наводњавања је изузетно рационалан, мада изискује повећане трошкове у делу постављања система, који се састоји од главне цеви и латерала дуж сваког реда са капалицама испред и иза сваке воћке. Са порастом жбунова повећава се број капалица у пројекцији круне.

Потрошња воде системом кап по кап је најмања, а ефикасност је најповољнија због брзине и квалитета заливања.

Уколико је вода лако приступачана воћкама, тада су и хранива приступачнија. У поступку наводњавања не кваси се лишће те не долази до спирања пестицида, па се смањују појаве биљних болести. Кваси се само један мали део површине земљишта, што утиче и на мању појаву корова.

У току наводњавања овим системом могу несметано да се обављају друге мере технологије гајења (резидба, обрада земљишта, заштита, берба плодова и др.). Наводњавање овим системом омогућава се и примена мера „фертиригације“.

Више о непоходним агротехничким мерама које се примењују током гајења леске можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.Пратите нас

Једно мишљење на „Агротехничке мере: Наводњавање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *