Ћирилица | Latinica

Agrotehničke mere: Navodnjavanje

Navodnjavanje leske

Navodnjavanje leske je neophodna agrotehnička mera koju treba sprovoditi prilikom sadnje i u prvim godinama gajenja. U kritičnim, sušnim periodima tokom vegetacije, mlade voćke treba obavezno navodnjavati. Na taj način, obezbeđuje se njihovo normalno ukorenjavanje i vegetativni porast.

To je jako važan momenat, s obzirom da je korenov sistem žbunastih formi relativno plitak. U periodu eksploatacije leske navodnjavanje je poželjna i neophodna mera nege. Posebno je važno da se sprovodi u periodu porasta vegetativne mase, u fazi porasta ploda, formiranja i lignifikacije ljuske i porasta jezgre.

Količine vode za navodnjavanje leske

Vreme i količine vode za navodnjavanje zavise od agroekoloških uslova u godini gajenja. Navodnjavanje tokom juna utiče na bolji porast i krupnoću plodova, a tokom avgusta na masu jezgre.

U rodnim zasadima navodnjavanje se obavlja od maja do sredine avgusta. Prosečno treba da se ravnomerno rasporedi na ove mesece oko 100 l/ha vode.

Navodnjavanjem se prinosi leske povećavaju za oko 50%.

Usled nedostatka vode može doći do opadanja plodova i smanjenja prinosa do 60%.

Norme i vreme navodnjavanja leske su različite u zavisnosti od uslova i lokaliteta gajenja. Od klimatskih prilika zavisi prirodni priliv vode u zemljištu i intenzitet transpiracije. Različite temperature vazduha i zemljišta, učestalost i jačine vetrova, imaju veliki uticaja na isparavanje vode. Pravovremenom obradom zemljišta, suzbijaju se korovi koji su veliki potrošači vode. Istovremeno se zatvaraju pukotine i razbija pokorica, čime se sprečava nepotrebno odavanje vode iz zemljišta.

U vreme najveće potrošnje vode, od cvetanja do završetka intenzivnog porasta plodova, vlažnost zemljišta treba održavati u granicama od 70 do 80% poljskog vodnog kapaciteta, a pre i posle od 60 do 70%.

Tenziometri - instrumenti za merenje vlažnosti zemljišta

Tenziometri – instrumenti za merenje vlažnosti zemljišta

Načini navodnjavanja leske

Leska se može navodnjavati na više načina: natapanjem u činije oko stabla, u brazde duž redova, veštačkom kišom i sistemom kapanja (kap po kap) ili mikrorasprskivačima.

Sistem navodnjavanja leske: kap po kap i orošavanje

Sistem navodnjavanja kap po kap i orošavanje

Zbog lakše berbe i prikupljanja plodova treba izbegavati navodnjavanje u brazde. Nepovoljano je i navodnjavanje veštačkom kišom (orošavanje), jer se stvaraju jako povoljni uslovi za širenje parazita (bolesti) leske.

Sistem „kap po kap“

Navodnjavanje leske najpovoljnije je obavljati sistemom kap po kap. Ovaj način navodnjavanja je izuzetno racionalan, mada iziskuje povećane troškove u delu postavljanja sistema, koji se sastoji od glavne cevi i laterala duž svakog reda sa kapalicama ispred i iza svake voćke. Sa porastom žbunova povećava se broj kapalica u projekciji krune.

Potrošnja vode sistemom kap po kap je najmanja, a efikasnost je najpovoljnija zbog brzine i kvaliteta zalivanja.

Ukoliko je voda lako pristupačana voćkama, tada su i hraniva pristupačnija. U postupku navodnjavanja ne kvasi se lišće te ne dolazi do spiranja pesticida, pa se smanjuju pojave biljnih bolesti. Kvasi se samo jedan mali deo površine zemljišta, što utiče i na manju pojavu korova.

U toku navodnjavanja ovim sistemom mogu nesmetano da se obavljaju druge mere tehnologije gajenja (rezidba, obrada zemljišta, zaštita, berba plodova i dr.). Navodnjavanje ovim sistemom omogućava se i primena mera „fertirigacije“.

Više o nepohodnim agrotehničkim merama koje se primenjuju tokom gajenja leske možete naći u knjizi LESKA, autor: Dr. Rade Miletić.

Sve informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *