Ћирилица | Latinica

Припрема за садњу леске: Поправка земљишта

Поправка земљишта  након анализе

Поправку земљишта треба обавити пре риголовања, на основу резултата анализе потенцијала плодности земљишта коју спроводе референтне лабораторије и одговарајуће стручне службе.

Прочитајте још и о узорковању земљишта за слање на анализу.

Уколико анализе покажу да постоји потреба за поправком земљишта, неопходне је да се спроведу мере агромелиорација.

Под агромелиорацијом се подразумева:

Резултати анализе могу успешно да се користе и у наредним годинама при ђубрењу младих воћака леске. Сваки други начин ђубрења земљишта је непоуздан и може да изазове нежељене реакције, а произвођаче изложи непотребним материјалним трошковима.

Поправка pH вредности земљишта

Уношење кречњака – Калцизација      

На киселим и јако киселим земљиштима чије су pH вредности мање од 4,5 врши се уношење кречњака. Уношењем кречњака или калцизацијом, побољшава се структура и плодност земљишта.

Као материјал за калцизацију користи се млевени креч (калцијум карбонат), или доломит (калцијум-магнезијум-карбонат), негашени креч (калцијум-оксид) или гашени креч (калцијум-хидроксид). Препоручује се да се ⅔ кречњака растуре по целој површини и заору на дубину од 50 цм у првој години припреме земљишта, а ⅓ да се заоре на дубину од 20 до 25 цм у години која претходи садњи или по обављеној садњи у пролеће.

 Преобилне количине калцијума могу да блокирају усвајање појединих микроелемената као што је гвожђе, цинк, манган, бор и др. У таквим случајевима може доћи до појаве хлорозе на лишћу.

Калцизација је успешна само ако се упоредо са кречњаком растуре и заору органска ђубрива.

Мерама калцизације се директно утиче на поправку киселости, односно реакције земљишта. На тај начин се поспешује боља апсорција биогених макро и микро елемената кореновим системом воћака.

Закишељавање земљишта – Ацидизација

На алкалним (базним) земљиштима поправка pH вредности врши се ацидизацијом или закишељавањем, коришћењем киселих ђубрива. Најчешће се уноси сулфат гвожђа у току периода зимског мировања. На таквим земљиштима се користе ђубрива киселе реакције.

Повећање садржаја хумуса

Повећање садржаја хумуса врши се процесом хумизације.

Хумизација се споводи растурањем добро згорелог стајњака по целој површини у количини од 40‒50 т/ха. Препоручљиво је да се предвиђена количина стајњака унесе на исти начин као и уношење кречњака (⅔ стајњака заорати на дубину до 40 цм, а ⅓ на 20‒25 цм).

У недостатку стајњака, могу да се користе биљке за зеленишно ђубрење (лупина, сточни грашак, грахорица, уљана репица и сл.). Ове биљке се сеју у години која претходи садњи (пролеће), а заоравају се током лета у фази пре пуног цветања, када имају највећу вегетативну масу. Усев лупине може да замени и до 60 т/ха стајњака.

Биљке за зеленишмо ђубрење

Повећање садржаја фосфора и калијума

Повећање садржаја фосфора и калијума у земљишту може се повећати уношењем лако топивих фосфорних и калијумових ђубрива (суперфосфат, томас фосфат, калијумова со, калијум хидроксид и сл.). Ниво лако приступачног фосфора и калијума повећава се за 1 мг на 100 г ваздушно суве земље заоравањем 60 до 70 кг/ха активне материје чистог фосфора и калијума, на дубину од 40 до 50 цм.

Заоравање биљака за зеленишно ђубрење

 

Више о садњи леске, технологији гајења и мерама неге можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.


 


Пратите нас

Једно мишљење на „Припрема за садњу леске: Поправка земљишта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *