Ћирилица | Latinica

Екологија леске: Вода

Потребе  леске за водом

Вода је неопходна за одвијање физиолошких и биохемијских процеса у биљци леске. Неопходна је у процесу фотосинтезе, одржавању тургора ћелија, регулисању темперетура ткива и у транспорту минералних и органских материја.

Генерално, недостатак или вишак воде у земљишту, неповољно се одражава на све животне функције и родност леске.

Недостатак воде у земљишту

У условима дефицита влаге у земљишту, вегетативни пораст је успорен, оплодња и заметање је слабије, као и крупноћа, маса и рандман плодова. У таквим условима, долази до превременог опадања плодова, а процес диференцирања цветних пупољака слаби.

Уколико је суша изражена у јуну, плодови остају ситнији са мањом масом, а ако је суша у августу, смањује се маса и рандман језгре.

Недостатак падавина у вегетацији, одражава се и на смањену синтезу органских материја. То се дирекно одражава на слабију отпорност према болестима и штеточинама у вегетацији као и према ниским температурама у зимском периоду.

Оптималне годишње потребе леске за водом у агроеколошким условима Србије износе од 700 до 800 мм, под условом да су правилно распоређене.

Највеће потребе за водом су у фази интензивног пораста младара и плодова током маја и јуна. У то време у нашој земљи јавља се максимум падавина.

Вишак воде у земљишту

Прекомерне количине воде у земљишту, као и површинске (стајаће) су неповољне. Оне отежавају приступ ваздуха до корена и успоравају његово дисање. Последица је слабији развој кореновог ситема, а тиме и биљке. Прекомерна влажност изазива гушење корена и угињавање целе биљке.

Текуће воде са довољно кисеоника су повољне, па се леска на обалама река и потока добро развија и обилно рађа.

Више о морфологији, екологији и физиологији леске можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.Пратите нас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *