Ћирилица | Latinica

Ekologija leske: Voda

Potrebe  leske za vodom

Voda je neophodna za odvijanje fizioloških i biohemijskih procesa u biljci leske. Neophodna je u procesu fotosinteze, održavanju turgora ćelija, regulisanju temperetura tkiva i u transportu mineralnih i organskih materija.

Generalno, nedostatak ili višak vode u zemljištu, nepovoljno se odražava na sve životne funkcije i rodnost leske.

Nedostatak vode u zemljištu

U uslovima deficita vlage u zemljištu, vegetativni porast je usporen, oplodnja i zametanje je slabije, kao i krupnoća, masa i randman plodova. U takvim uslovima, dolazi do prevremenog opadanja plodova, a proces diferenciranja cvetnih pupoljaka slabi.

Ukoliko je suša izražena u junu, plodovi ostaju sitniji sa manjom masom, a ako je suša u avgustu, smanjuje se masa i randman jezgre.

Nedostatak padavina u vegetaciji, odražava se i na smanjenu sintezu organskih materija. To se direkno odražava na slabiju otpornost prema bolestima i štetočinama u vegetaciji kao i prema niskim temperaturama u zimskom periodu.

Optimalne godišnje potrebe leske za vodom u agroekološkim uslovima Srbije iznose od 700 do 800 mm, pod uslovom da su pravilno raspoređene.

Najveće potrebe za vodom su u fazi intenzivnog porasta mladara i plodova tokom maja i juna. U to vreme u našoj zemlji javlja se maksimum padavina.

Višak vode u zemljištu

Prekomerne količine vode u zemljištu, kao i površinske (stajaće) su nepovoljne. One otežavaju pristup vazduha do korena i usporavaju njegovo disanje. Posledica je slabiji razvoj korenovog sitema, a time i biljke. Prekomerna vlažnost izaziva gušenje korena i uginjavanje cele biljke.

Tekuće vode sa dovoljno kiseonika su povoljne, pa se leska na obalama reka i potoka dobro razvija i obilno rađa.

Više o morfologiji, ekologiji i fiziologiji leske možete naći u knjizi LESKA, autor: Dr. Rade Miletić.

Sve informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *