Ћирилица | Latinica

Podizanje zasada leske: Raspored sadnje

Razmeravanje i raspored sadnje lešnika

U ovom tekstu sledi nastavak priče o podizanju zasada leske. U prvom delu ste mogli da pročitate o pripremi zemljišta za podizanje zasada leske.

Pri podizanju većih plantažnih zasada

Potrebno je izvršiti parcelaciju terena. Poželjno je da se parcelacija obavi na površinama većim od 5 hektara. Na velikim površinama razmeravanje parcela obavljaju geodete sa odgovarajućom opremom.

Dužina redova treba da iznosi oko 200 m, a širina parcele, može da bude i nešto veća od 300 do 400 m. Između parcela planira se put upravan na pravac redova, širine 8 do 10 m, radi bolje manipulacije i korišćenja pogonskih i priključnih mašina.

Sadnja lešnika na manjim površinama

Razmeravanje se obavlja pomoću različitih pomagala (prizma, krst za viziranje, pantljika, kanap, vizir markeri i dr.). Mesta za sadnju obeležavaju se markerima (kočići, letve, štapovi).

Prilikom razmeravanja parcele određuje se pravac redova i sadna mesta. Po pravilu redovi se postavljaju u pravcu sever-jug. Na ovaj način se najpovoljnije i najravnomernije obezbeđuje osvetljenost voćaka.

Na površinama sa većim nagibom, redovi se postavljaju upravno na pad terena, kako bi se sprečila pojava erozije zemljišta. Na izuzetno strmim terenima redovi se postavljaju po izohipsama.

Ukoliko su izraženi jači vetrovi, pravac redova za sadnju lešnika treba da bude paralelan sa smerom kretanja vazdušnih struja dominantnih vetrova. Krajnji redovi (prvi i poslednji) u zasadu leske treba da budu udaljeni od međe najmanje za polovinu rastojanja između redova. To isto važi i za rastojanja prve i poslednje sadnice, na početku i na kraju reda. Tako se izbegava ugrožavanje useva okolnih parcela i omogućava nesmetani rad mašina.

Mehanička oštećenja na mladim voćkama najčešće nastaju prilikom okretanja mašina na početku i kraju reda.

Raspored sorti u zasadu

Raspored sorti u zasadu treba da bude tako postavljen da se glavna sorta i oprašivači u redu naizmenično smenjuju. Kao primer prikazana je šema iz koje se vidi kako se vrši raspored za jednu vodeću i četiri sorte oprašivača.

Raspred glavne i sorte oprašivača: 1-Istarski dugi;  2- Apolda;  3- Davijana;  4-L udolf;  5- Avelino

Rastojanja za sadnju lešnika

Zavise od bujnosti odabranih sorti, oblika krune, visine debla, ali i od reljefa, plodnosti i načina održavanja zemljišta, vetrova i dr.

Optimalna rastojanja za sadnju lešnika treba da obezbede dovoljan hranljivi prostor za normalan rast i razvoj voćke, pravilan razvoj krune i lako kretanje mehanizacije u zasadu.

Leska u obliku žbuna sadi se na rastojanju od 4 do 5 × 4 m ili 6 × 4‒5 m. Najčešća rastojanja su 5 × 4 ili 4 × 4 m. Voćke stablašice, okalemljene na mečjoj lesci sade se na rastojanju od 5‒6 × 3‒4 m ili nešto većem, a najčešće od 6 × 4 m.

Raspored sadnje lešnika

Pravilnim rasporedom sadnica leske u zasadu obezbeđuje se optimalni hranljivi prostor, dobro osunčavanje i provetravanje, sigurno oprašivanje i oplodnja i nesmetani rad mehanizacije.

U zasadima leske sadnice se pri sadnji raspoređuju u kvadrat, pravougaonik, trougao ili po izohipsama.

Sadnja sadnica  lešnika  u kvadrat

Kod ovog sistema sadnje sadnice se nalaze na jednakim rastojanjima u redu i između redova. Voćke imaju podjednako osunčavanje i isti hranljivi prostor, a obrada zemljišta i zaštitna prskanja mogu da se obavljaju u oba pravca (između redova i između voćaka u redu.

Sadnja sadnica u kvadrat

Sadnja sadnica u kvadrat

Sadnja sadnica  lešnika u pravougaonik

u ovom sistemu sadnje rastojanja između sadnica u redu su manja nego između redova. Kod odraslih voćaka skeletne grane susednih stabala se međusobno dodiruju. Voćke imaju dobro osunčavanje, a međuredna rastojanja obezbeđuju nesmetan rad mehanizacije za obradu zemljišta, berbu i zaštitu. Obrada zemljišta moguća je samo u međurednom prostoru tj. samo u pravcu redova.

Sadnja sadnica u pravougaonik

Sadnja sadnica u pravougaonik

Sadnja sadnica lešnika u trougao

za ovaj sistem sadnje osnova je jednakostrani trougao. Sadna mesta su na vrhovima trougla, tako da se stabla svakog drugog reda nalaze u međuprostoru naizmeničnih redova. Voćke imaju podjednaka međusobna rastojanja, isti hranljivi prostor i najpovoljnije osunčavanje. Obrada zemljišta i zaštita moguća je iz tri pravca. Kod ovakvog sistema sadnje može da se zasadi i do 15% više sadnica po jedinici površine nego kod prethodnih.

Sadnja sadnica u trougao

Sadnja sadnica u trougao

Sadnja po sistemu živog zida

Savremeniji je način gajenja leske. Po ovom sistemu rastojanja između redova treba da iznose 5,5 m. U redu se sade po dve sadnice na rastojanju od 35‒40 cm, a između njih je razmak od 2‒2,5 m. Tokom gajenja, rezidbom se ostavljaju izdanci koji rastu u pravcu reda. Na taj način, vremenom se stvara živi zid od skeletnih grana po dužini celog reda.

Sadnja po sistemu živog zida

Sadnja po sistemu živog zida

Sadnja sadnica po izohipsama

Primenjuje se na strmim terenima gde postoji mogućnost pojave erozije ili na erodivnim površinama. U ovom sistemu sadnje razmak između redova i sadnica u redu je nejednak i mora da se prilagodi terenu. Treba maksimalno izbegavati postavljanje kratkih redova. Sadnja po izohipsama otežava rad mehanizacije, obradu zemljišta i zaštitu od bolesti i štetočina.

Više o sadnji leske kao i o tehnologiji gajenja i merama nege možete naći u knjizi LESKA, autor: Dr. Rade Miletić.

Sve informacije i sadržaj knjige Leska možete naći na ovom linku.Pratite nas

3 mišljenja na „Podizanje zasada leske: Raspored sadnje

  1. Saditi 2 sadnice na razmaku 35 cm je greska jer se onda formira zbun koji nema veze svak ide na svoju stranu bez veze licno sam isprobao to u mom zasadu i morao sam da izvadim jedan zbun i da od jedne sadnice iz koja izbija desetine izbojaka formiran normalan zbun. Da i to je bacanje para za sadnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *