Ћирилица | Latinica

Садња леске

Садња леске на припремљеном земљишту

На добро припремљеном земљишту отварају се јаме довољно широке и дубоке како би се у њима поставио коренов систем саднице.

Јаме пречника и дубине од 30 × 30 цм за изданачке саднице или од 50 × 60 цм за саднице на сејанцу мечије леске могу се отварати ручно ашовом или моторним бургијама.

Приликом машинског отварања јама, пре садње леске треба да се провери сабијеност земљишта у јами. Уколико је земљиште јако влажно или ако се садња обавља на тежем иловичастом земљишту, бургија јаче сабија зидове јама. Настале зидове треба механички разбити, како би се омогућио каснији несметан раст корена ван јаме.

    

Уређаји за машинско отварање јама

Поступак садње леске  одвија се следећим редоследом

Ископана јама се попуњава ситном површинском земљом у виду хумке, а у центру јаме поставља се коренов систем. Том приликом треба водити рачуна о правцу и дубини садње.

Пожељно је да се код садње користи даска за садњу, са три изреза, која обезбеђује одређивање правца и дубине садње.

По правилу садница се сади на истој дубини на којој је расла у растилу. Дубина на којој се саднице саде лако се одређује по боји коре. Део саднице који је био у земљи другачије је боје од надземног дела.

На лакшим, песковитијим земљиштима или на свеже риголованим

садница се сади нешто дубље за 5 до 10 цм, због јачег исушивања и слегања земљишта.

Кад се одреди дубина садње, жиле корена се равномерно распоређују и усмеравају наниже под косим углом, ка дну јаме. Преко њих се уноси слој ситне и растресите земље са површине парцеле у слоју од 10 до 15 цм. По уношењу земље, садница се благо протресе како би се боље попунио простор око жила. Након тога земљиште се нагази и сабије. Пожељно је да се то ради гуменим чизмама или обућом са гуменим ђоном, како не би дошло да повређивања жила. Саднице обавезно треба залити без обзира да ли се ради о јесењој или зимској садњи.

Уколико се утврди да је земљиште превише суво

у јаму се сипа око 10 л воде. Водом се истискује ваздух и успоставља бољи контакт између земљишта и кореновог система, чиме се поспешује његова активност.

Заливање је неопходна мера код пролећне садње леске. По заливању преостали део јаме се попуњава земљом, затим се уноси добро згорели стајњак (око 10 кг) и комплексна минерална ђубрива (око 100 г).

Унесена органска или минерална ђубрива не смеју да дођу у контакт са жилама кореновог система.

Приликом јесење садње леске, садница се нагрће слојем земље у виду хумке и код изданачких и код калемљених садница, а у пролеће хумка се руши и формира тањирасто удубљење у циљу сакупљања воде.

Више о садњи леске као и о другим фазама гајења и мерама неге можете наћи у књизи ЛЕСКА, аутор: Др. Раде Милетић.

Све информације и садржај књиге Леска можете наћи на овом линку.

Садња на неприпремљеном земљишту

Приликом садње појединачних воћака, као и код садње на неприпремљеном земљишту, отварају се веће јаме.

Дубина и пречник јаме треба да износи од 60 до 70 цм, а за саднице окалемљене на сејанцу мечје леске 100 × 100 цм. На оваквим земљиштима јаме за садњу отварају се у јесен, без обзира да ли се планира пролећна или јесења садња.

При отварању јама за садњу, први слој дубине ашова се одваја на једну, а дубљи слој на другу страну. Површинском земљом се затрпава коренов систем саднице, а дубљи се распланира по површини земљишта.

Током зиме

ископане јаме се обезбеђују влагом, а зимски мразеви утичу на поправку структуре земљишта. Уколико се јаме отварају моторним бургијама треба проверити сабијеност зидова јама. У условима када изостану падавине (киша, снег), садњу треба одложити, док земљиште не буде оптималне влажности.

Приликом садње, на дно јаме и око кореновог система садница уноси се површински слој растреситог земљишта (оранични слој), док се остало распланира унаоколо, по површини. У јаму се уноси од 10 до 15 кг добро згорелог стајњака и око 0,5 кг комплексног минералног ђубрива са већим садржајем фосфора и калијума.

Ђубрива не смеју да дођу у додир са жилама кореновог система.Пратите нас

3 мишљења на „Садња леске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *