Ћирилица | Latinica

Oblačinska višnja u Srbiji

Oblačinska višnja u Srbiji

U strukturi voćarske proizvodnje u Srbiji, višnja je među vodećim vrstama. Prema broju rodnih stabala je na trećem mestu, odmah iza šljive i jabuke. Karakteristično je da u proizvodnji dominira industrijska, sitnoplodna Oblačinska višnja.

Oblačinska višnja

Oblačinska višnja  (Prunus cerasus L)

Ne postoje pouzdani podaci, ali njen udeo u ukupnoj proizvodnji procenjuje se na 60 do 70 pa i 75% u odnosu na ostale sorte višnje.

Zahvaljujući biološkim osobinama i privrednom značaju Oblačinska višnja je u našoj zemlji, a posebno u južnoj i jugoistočnoj Srbiji našla pogodno tle za uspešno gajenje.

Poreklo i istorija gajenja

Običnska višnja potiče iz bliskoistočnog centra genetičke varijabilnosti koji pokriva prostor Male Azije, Irana, Iraka, Sirije, Kavkaza, i Evrope. Područje na kome uspeva višnja je znatno šire , prostire se na zapadu do Švajcarske i Jadranskog mora, Nemačke na severu i Kaspijskog jezera na jugoistoku.

Početak kultivacije višnje datira u vreme nastanka helenske – staro Grčke civilizacije .

Pisani tragovi o gajenju višnje potiču iz starog Rima gde je Plinije Stariji u I veku nove ere opisao 10 sorti trešnje i višnje. Plinije Mlađi navodi da su u šumama oko Rima rasle višnje koje su se razmnožavale izdancima.

Iz Rusije I Austro-Ugarske monarhije višnju su u Srbiju, doneli naslednici naših iseljenika iz vremena Arsenija III i Arsenija IV Čarnojevića.

Sa oslobađanjem Srbije od turskog ropstva, povratnici iz austrougarske (Banat-Aleksandrovo) u postojbinu predaka doneli su i izdanke višnje. Iz Banata, višnja je najpre donesena na području Prokuplja. Izdanci ove višnje su se nekontrolisano širili i gajili na okućnicama. Mnogo godina kasnije, Zemljoradnička zadruga u Oblačini kod Prokuplja je 1959. godine podigla prvi plantažni zasad, koristeći izdanke od višnje koja je donesena iz Aleksandrova.

Ovaj zasad je umatičen 1969. godine, odakle je započeta proizvodnja sadnica, pod spontanim, a već korišćenim imenom Oblačinska višnja.

Plantaža oblačinske višnje

Plantaža oblačinske višnje

Ekspanzija gajenja višnje u Srbiji počinje masovnim gajenjem Oblačinske višnje sedamdesetih godina prošlog veka. Prvi zasadi su nastali u okolini Prokuplja, a masovno gajenje je nastavljeno na imanjima tadašnjih poljoprivrednih kombinata i zadruga na području Knjaževca, Smedereva, Leskovca i Vučja.

Proizvodnja oblačinske višnje u srbiji

Najznačajnije proizvodne površine pod Oblačinskom višnjom se nalaze na području Srbije. Izvesno je da se ona zadnjih decenija gaji i u zemljama našeg okruženja, ali i na područu zemalja postanka, prvenstveno u evropskom delu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Berba višnje

Berba višnje

Više od 70% ukupne proizvodnje skoncentrisan je na području centalne Srbije. Najviše je zastupljena na području Nišavskog, Jablaničkog i Zaječarskog okruga i beogradskog podunavlja.

Prema različitim izvorima, smatra se da Oblačinska višnja u ukupnoj proizvodnji u Srbiji učestvuje sa 60 do 70%. Ostalo su klonovi višnje cigančice, feketićke višnje i sorte krupnih plodova koje se okalemljene gaje na podlozi divlje tršnje, ili u pojedinim područjim na sejancu magrive.

Najčešće se gaje na okućnici ili u manjim plantažnim zasadima . To je osnovni razlog da se detaljno pozabavimo ovom sortom višnje. Sve o osobinama i specifičnostima gajenja Oblačinske višnje, možete naći u istoimenoj knjizi.

Benefiti gajenja oblačinske višnje

Oblačinska višnja je visoko rentabilna voćarska kultura jer relativno brzo stupa na rod, rano sazreva, ima dobru realizaciju i plasman plodova, pa ostvaruje zadovoljavajuće finansijske rezultate.

Razmnožava se odnegovanim izdancima, koji su jeftiniji od kalemljenih sadnica. U periodu uzgoja i plodonošenja zadovoljava se skromnijim merama tehnologije gajenja (obrada zemljišta, đubrenje, rezidba zaštita od bolesti i štetočina).

Uspeva na većim nadmorskim visinama i na siromašnijim zemljištima. Posebno je pogodna na zemljištima koja su podložna erozionim procesima.

Uspešno se gaji u sušnijim područjima Srbije, gde druge vrste voćaka ne mogu uspešno da plodonose i donose čak ni približne finansijske rezultate kao Oblačinska višnja.

U područjima gajenja, radna snaga za berbu plodova još uvek nije deficitarna, što mnogim porodicama obezbeđuje značajne prihode. Uz to mogućnost mehanizovane-mašinske berbe, koja se sve više primenjuje, pojeftinjuje berbu i smanjuje troškove proizvodnje, pa proizvođačima obezbeđuje veće prihode i bolji životni standard.

Vek eksplotacije je od dve do tri decenije.

Više o višnji i svim fazama sadnje, gajenja i merama nege možete naći u knjizi Oblačinska Višnja, autor Dr. Rade Miletić.

Više informacije i sadržaj knjige Oblačinska Višnja možete naći na ovom linku.


Ukoliko želite da Vam tekstovi koje objavljujemo stižu e-poštom, popunite ovo polje


Pratite nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *